Langdrejer – kompleks og præcis produktion


0 produkter

Mens nogle CNC-maskiner kan bearbejde store og tunge emner, har en langdrejer helt anderledes spidskompetencer.

En CNC langdrejer – også kaldet en swiss turn – er udviklet til at producere små og komplekse præcisionsdele. Traditionelt er langdrejere primært blevet brugt til lange emner med en lille diameter, men nu bruges de også til korte emner. Det skyldes, at maskinen bruger en guidebøsning, som giver udpræget stabilitet til det emne, der bliver bearbejdet. Det giver mulighed for at holde tolerancer på selv meget små og helt fine dele.

Den helt store forskel på en langdrejer og en almindelig drejebænk er, at på en langdrejer bevæger det råmateriale, der skal bearbejdes, sig langs Z-aksen, mens værktøjet er stationært. På konventionelle drejebænke er det værktøjerne, der bevæger sig, mens bearbejdningsmaterialet er fikseret.

Mens råmaterialet roterer om hovedspindlen, er drejeværktøjerne monteret på gangtoolet. Derudover består langdrejeren typisk af et sidebearbejdsningsværktøj og et bagdrejeværktøj, og disse værktøjer kan – sammen med andre eventuelle værktøjer afhængig af den konkrete bestykning – bearbejde emner og bore huller, lave gevind, fræse og meget mere. Langdrejeren vil typisk også have en sub-spindel eller modspindel, der gør det muligt at bearbejde emnet fra højre mod venstre.

Swiss-turn maskinen er en done-in-one process. Et stangmagasin og en emneaflader er altid en del af et swiss-turn setup. Kort sagt betyder det, at man lægger lange stænger op som råmateriale, og så kommer der et færdigt emne ud af maskine.

Når swiss turn-maskiner i dag også bruges til korte emner, skyldes det også, at maskinen har meget hurtige bevægelser. Hurtige accellerationer og korte løb – op til Ø38 – passer godt til produktion af blandt andet fittings, hvor man kan producere rigtig mange enheder i en høj kvalitet på kort tid.

keyboard_arrow_up