Kongskilde Industries

Farvel til tidskrævende omstillinger af CNC-fræser

– løftede både indtjening og arbejdsglæde

(Artikel fra Teknovation)

Hos Kongskilde Industries (Kongskilde) har de for ganske få måneder siden vinket farvel til al den tid, de spildte med at omstille deres fræsere. De har optimeret deres opstillingstider, hvilket har haft mærkbar betydning for effektiviteten i produktionen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kongskilde er specialister i pneumatiske transport- og materialehåndteringsløsninger. Virksomheden startede med at lave kornblæsere og kan i dag bryste sig af at lave materialehåndteringssystemer til både korn samt papir-, emballage- og plastindustrien. 

I efteråret 2022 investerede Kongskilde i et STARK SPEEDY Classic 1 nulpunkts-opspændingssystem gennem Duroc Machine Tool (DMT). Det er i virkeligheden den tredje CNC-maskine hos Kongskilde, der er blevet installeret med et nulpunktssystem, hvilket i høj grad har været et vendepunkt for, hvor effektivt Kongskilde bruger deres fræsere i dag.

Tidskrævende omstilling af CNC-fræsere er skyld i alt for meget nedetid

Allan Hansen, som er CNC-fræseroperatør hos Kongskilde, er manden bag idéen om, at den nyindkøbte fræser til Kongskildes produktion skulle installeres med et nulpunktssystem – ligesom to CNC-fræsere tidligere var blevet med stor succes. Én af de opgaver, der stadig kræver alt for lang nedetid i størstedelen af traditionelle produktioner, er omstilling og opsætning af emner på fræsemaskiner, hvilket også var skyld i en stor mængde nedetid hos Kongskilde.

”Før var det jo sådan, at hver gang jeg skulle skifte opstilling på min fræser, så skulle jeg bruge en masse tid på at spænde, løsne og rette op. Jeg skulle nulstille hver gang og finde ud af, hvor jeg ligesom var, og hvor alting stod. Jeg havde et ønske om at undgå den her slags trivielle justeringer,”

fortæller Allan Hansen, CNC-fræseroperatør hos Kongskilde.

I en produktion med relativt små batches af emner – mellem 4 og 500 stk. – optog omstilling og opstilling af Kongskildes CNC-fræsemaskiner en stor procentdel af tiden i produktionen for Allan og de andre operatører. Når CNC-maskinen skulle have nyt setup måtte maskinen stå stille i lang tid, mens den blev programmeret og alt blev spændt til manuelt. Denne fremgangsmåde giver en uhensigtsmæssig mængde af spildtid, som kan reduceres til et absolut minimum med et nulpunktssystem.

Hvad er et nulpunktssystem?

Et nulpunktsopspændingssystem er et system, som installeres med din CNC-fræser, som giver dig mulighed for at fastspænde emner med høj nøjagtighed, hurtigt og nemt samt med bred fleksibilitet ved hjælp af antræksbolte, der kan trækkes tilbage. STARK er verdensførende producent på området, og deres nulpunktssystemer udmærker sig ved, at de både kan styres hydraulisk, pneumatisk, elektrisk og mekanisk.


De 5 bedste fordele ved et system til nulpunktsopspænding

Et system, som netop det Kongskilde fik leveret, har åbenlyse fordele for produktionen:

  1. Omstillingstider reduceres med 50-80 % 
  2. Øget spindeltider med maskinen i drift
  3. Intet behov for manuel opretning
  4. Fri for skruer, pindbolte og spændejern
  5. Minimal risiko for fejlopstilling af emner på maskinen
  6. Ekstremt høj præcision og ensartet spændkraft
  7. ISO-programmets nulpunkt kan opsættes fra CAM-systemet
  8. Øget kvalitet af emner
  9. Mulighed for, at operatører med mindre erfaring selvstændigt kan afvikle produktion

 

 

 

 

 

 

 

 

Overordnet set giver disse fordele en øget produktivitet og en utrolig fleksibilitet, idet muligheden for ekstern opsætning både frigør en masse tid og øger produktiviteten fra dag 1. Den sparede opstillingstid reducerer naturligt den tid, hvor maskinen er ude af drift, hvilket giver en langt højere effektivitet på bearbejdning af emner og mulighed for opsætning af paller uden for maskinen, mens maskinen rent faktisk kører effektivt. 

Nulpunktsystemet er desuden fremtidssikkert og modulært opbygget, hvilket betyder, at det kan bruges til mange forskellige opgaver.

Hvilke produktioner har gavn af nulpunktsystemer?

Principielt vil alle virksomheder med CNC-maskiner inden for plast- og metalindustrien kunne optimere deres produktion ved at benytte nulpunktsopspændingssystem ved både drejning og fræsning. Et nulpunktsystem er dog særligt en fordel i produktioner med relativt små batchstørrelser, hvor opstillingstider ellers udgør en ugunstigt stor procentdel af tiden. Når omstillingstider reduceres til et minimum, tjener virksomheden endnu mere på hvert enkelte emne, der produceres. Derudover muliggør systemet en meget sikker og ultra-præcis fastspænding, hvilket giver en uovertruffen gentagelsesnøjagtighed i produktioner med lave tolerancer og udfordrende emner.

Tilbagebetalingstiden på et nulpunktssystem er mellem seks og 12 måneder. Derfra genererer det fast overskud på daglig basis.

Henrik Bach Søren, som er teknisk konsulent hos Duroc Machine Tool tilføjer:

 

”Nulpunktssystemet muliggør blandt andet ekstern opstilling af værktøjer – uden for maskinen – mens maskinen stadig kører. Dertil kommer, at operatøren selv kan lave selve CAM-programmeringen eksternt på sin PC og overføre det til fræserens applikation – igen mens maskinen stadig kører.”

STARK Speedy Classic 1 – nulpunktssystem til CNC-fræser

Kongskilde besluttede for ca. 1,5 år siden at erhverve sig yderligere en CNC-fræser til produktionen. Således fik Allan leveret sin nye brugte Chiron FZ 18 L i efteråret 2022. Den nåede kun lige at kommet ind ad døren hos Kongskilde, før den fik installeret et nulpunkts-opspændingssystem. Hos Kongskilde havde man nemlig allerede to gange tidligere haft stor succes med nulpunktssystemet monteret på to af virksomhedens andre CNC-maskiner i produktionen. Derfor var man meget opmærksom på, hvor meget mere effektivt, let og præcist en maskine med nulpunktssystem kører. 

På sidelinjen i begge forrige installationer var DMT, som er Kongskildes faste samarbejdspartner på tekniske anliggender om CNC-maskiner i produktionen igennem mange år. Derfor er det også naturligt for CNC-fræseroperatør Allan Hansen, at det var Henrik Bach Sørensen fra DMT, der sad i den anden ende af telefonen, da han ringede for at bestille endnu et nulpunktssystem på sin nyeste fræser.

 

”Henrik kender bare vores biks, og han klarer bare det hele for os. Samtidig har han en enorm teknisk viden inden for alt, hvad vi har behov for inden for fræsning, drejning og automatisering,”

siger Allan om sin faste samarbejdspartner.

Hos Kongskilde prioriterer de højt at have en teknisk kompetent rådgiver på CNC-området, som kender deres produktion og virksomhed næsten lige så godt som dem selv, og som qua deres årelange samarbejde kan udfordre den måde, de gør tingene på.

”Henrik finder ofte et eller andet, vi kan gøre smartere eller bedre på vores fabrik.”

beretter Allan om de månedlige besøg fra DMT på Kongskildes produktion.

Rekordhurtige opsætninger har øget indtjeningen og arbejdsglæden hos Kongskilde Industries 

Selv om det blot er få måneder siden, at nulpunktssystemet blev taget i brug på den nyeste fræser, har det allerede gjort en stor forskel. Den vigtigste forskel værende, at de har sagt farvel til trivielle, kedelige opspændinger. Det er slut med at skulle finde nye nulpunkter hver gang. Opstillingen sidder bare, hvor den skal.

Allan fortæller begejstret om, hvor nemt det er nu:

”Omstillingstiden er kraftigt reduceret. Det er så nemt. Skruestik og plan kan begge bruges. Der er ingen bolte, der skal spændes. Jeg slipper for at lave det kedelige arbejde og har sparet utrolig meget tid i forbindelse med omstilling af fræseren. Nu klikker jeg det bare af og klikker et nyt modul på, som jeg har klargjort, mens maskinen kørte. Og så kører det med det samme. På den måde har jeg mere tid til at lave programmerne, mere tid til optimering i produktionen.”

I Kongskildes produktion omstiller de fræseren mellem 1 og 10 gange om ugen, hvilket har betydet mange timer ugentligt, som er frigivet til optimeringsarbejde, simultant med at maskinen stadig kører i produktionen. Det giver en langt højere effektivitet og driftstid i produktionen, samtidig med at de fuldstændigt undgår fejl i forbindelse med opstilling af emner på maskinen, idet nulpunktssystemet sikrer, at det fastspændes nøjagtigt samme sted hver gang. 

Det springende punkt for Kongskilde er dog, ifølge Allan, at alle og enhver nu kan passe maskinen og lave opsætningen og omstillingen af fræseren. Desuden kommer Kongskilde til at udvide det, de bruger nulpunktsopspændingen til. Det smarte modulsystem gør nemlig, at de kan tilkøbe nye moduler og bruge samme nulpunktssystem til flere opgaver, eftersom STARK SPEEDY Classic tilhører en stor produktfamilie med mange applikations- og tilbehørsmuligheder.

Øgede konkurrencefordele hos Kongskilde

Det har på flere planer givet Kongskilde Industries store konkurrencefordele i forhold til andre spillere i branchen. Nu kan de producere meget små batchstørrelser og gøre det rentabelt, fordi det tager så kort tid at opsætte det nødvendige værktøj. 

I en branche, hvor det kan være svært at skaffe arbejdskraft, er det også positivt for os, at Kongskilde nu kan bruge mindre erfarne medarbejdere til at omstille og passe maskinerne. Det gør det meget lettere for Kongskilde at være effektivt bemandet, og det bidrager til at øge arbejdsglæden for de ansatte, fordi de kan fokusere på det, de er bedst til. 

En fræser, der kører, tjener penge til virksomheden, mens en stoppet maskine koster penge. Med den sparede tid på omstilling og dermed øgede spindeltider har Kongskilde Industries således også øget deres indtjening, fleksibilitet og omsætningsmuligheder.

Det gode samarbejde fortsætter …

Lige pt er der ingen konkrete projekter på tegnebrættet mellem Kongskilde Industries og Duroc Machine Tool, men Allan har løse planer i sigte:

”På min nyere brugte fræsemaskine har jeg stadig de gamle skruestikker. Så når de skal skiftes, vil jeg da helt sikkert kontakte Henrik. De forhandler nemlig også de her Hilma-skruestikker, vi skal bruge.”

På et tidspunkt i 2022 var Henrik eksempelvis på besøg hos Kongskilde, hvor Allan lidt tilfældigt nævner en fræsemaskine, som vibrerer og ryster, hvortil han spørger, om der er en måde, de kan undgå at skrue ned for hastigheden på maskinen og alligevel undgå de kraftige vibrationer og rystelser.

En lang historie kort; Det knivhoved, der sad i spindlen på fræseren, havde en forkert skæregeometri i forhold til den type bearbejdning, der blev foretaget på fræsemaskinen. Henrik sørger for, at knivhovedet bliver skiftet ud med et knivhoved fra BIG KAISER med den rette skæregeometri til den bearbejdning, som denne maskine udfører. Det nye knivhoved har gjort planfræsning af en flade på et ustabilt emne meget, meget lettere og mere stabilt. Nu kører fræseren langt bedre, og det samme bliver resultatet på selve emnet, fordi vi undgår rystelser.

Har din produktion behov for et løft? Vil du have en teknisk fagligt kompetent samarbejdspartner, der ved, hvor kritisk nedetid er, og som kan hjælpe dig med at indfri endnu mere ambitiøse mål for din produktion? Så er det Duroc Machine Tool, du skal have fat i. 

(Artikel fra Teknovation)


Vil du høre mere?

Kontakt Henrik og hør mere om den aktuelle artikel. Vi er altid klar på en snak om CNC-maskiner og arrangerer gerne referencebesøg.

Henrik Bach Sørensen
Sales Manager | Tools & Oil
+45 42 48 07 40
henrik.bach@duroc.com

 

keyboard_arrow_up