Øg produktiviteten i dit maskinværksted med 20 %

Effektivitet og produktivitet er altafgørende, når du skal drive en rentabel forretning. Det at have den rigtige maskinpark betyder meget, men alle de ting, der foregår rundt om maskinerne, spiller en større rolle, end du måske lige tænker over. Så hvis du vil øge produktiviteten i dit maskinværksted, bør du overveje, om du skal finjustere processerne omkring dine maskiner. Får du drejet de rigtige skruer i den rigtige retning, kan du øge produktiviteten med mange procent.

Sådan øger du produktiviteten

Få vores tjekliste med 10 konkrete tips til, hvordan du kigger dit maskinsetup efter i sømmene og øger produktiviteten i dit maskinværksted. 

Er hardwaren i orden?

Men lad os alligevel lige begynde med hjertet i produktionen – dine maskiner. Branchen er konservativ, og det giver langt hen ad vejen god mening. Når man ved, hvad der virker, er der ingen grund til at gå i andre retninger. Altså bortset fra, at der kan ligge en stor værdi i at prøve at holde vanerne ud i strakt arm og vurdere, om der måske er noget, som med fordel kunne gøres anderledes.

Det kan eksempelvis være, du er vant til at købe en bestemt type CNC-fræser eller -drejebænk fra den samme producent, men har du undersøgt, om du får value for money? Får du det maksimale afkast for hver investeret krone? Og kigger på du andre parametre end købspris og tilbagebetalingstid?

Der ligger en meget stor potentiel gevinst i at sikre, at din maskinpark er optimeret mod de konkrete opgaver, der skal løses. Det kan godt være, du kan købe en fræser med X kapacitet, men hvis dit behov er X minus 30 %, betaler du for en overkapacitet. Det kan blive dyrt over tid. Det samme gælder naturligvis, hvis du har investeret i en for lille maskine og derfor ofte mangler produktionskapacitet.


Langsom opsætning koster på bundlinjen

Én ting er maskiner – noget andet er alle de folk, der på en eller anden måde er inde over din maskine, fra den bliver bestilt og sat op til den daglige drift kører. De rummer ligeledes et optimeringspotentiale.

Du kan først tjene penge på din CNC-fræser eller -drejebænk, når den er i funktion, og derfor er det væsentligt, hvor lang tid opsætningen varer. Sørg derfor for at gå din mulige leverandør på klingen og få et konkret svar på, hvor lang tid han er om at levere og opsætte din nye maskine. Forskellen på to og fire uger kan aflæses i dine tal.

Manden bag maskinen er afgørende

Men det er i dagligdagen, du for alvor kan ændre regnestykket. For samspillet mellem maskinen og manden, der betjener den, er afgørende for, hvor høj udnyttelsesgrad, du kan opnå.

Når vi spørger vores kunder, hvor meget spindeltid de tror, de har på deres maskiner, ligger gennemsnittet på 30 % af den maksimale kapacitet. Når vi tester det, ligger tallet på 15 %.

Årsagerne er ofte helt banale – og det er stort set aldrig medarbejderen, der fejler. Et klassisk eksempel på en ting, der lægger en dæmper på produktiviteten, er signallamper. Signallamper er et enkelt, men yderst effektivt redskab, der hjælper operatøren med at bevare et overblik over produktionen. Udfordringen er, at en del maskiner ikke er bestykket med signallamper, og det kan blive en dyr fornøjelse. For når maskinen står stille, og operatøren ikke er klar over det, går der dyrebar tid tabt.

Et andet eksempel er autodøre. Eller rettere: Mangel på autodøre. En autodør er en anordning, som åbner døren, når et emne er færdigt. Hvis maskinen ikke har denne funktion, kan og vil der være perioder, hvor operatøren ikke ved, at emnet er klar til at blive fjernet, og næste emne kan bearbejdes. Over tid kan dette tidsspilde løbe op i et omfang, der for alvor kan give økonomichefen grå hår.

Der er tre yderligere gode argumenter for at prioritere autodøre på sine maskiner. For det første giver det en bedre ergonomi for operatøren, og for det andet har en åben dør en anden signalværdi end en lampe, som man godt kan blive lidt “immun” over for. Den åbne dør gør det tydeligt for alle, at spindlen ikke kører.

Slutteligt kan en autodør have en direkte positiv effekt på elregningen og Co2-aftrykket. I mange maskinværksteder er udsugningen dimensioneret til at køre på de maskiner, der er i gang, og man kan indstille sin maskine til, at når døren åbner, så lukker spjældet – og så stopper udsugningen på maskinen.

Fokusér på de faste omkostninger

Det kan godt være, prissedlen på en ny maskine fylder meget både i bevidstheden og i bøgerne, men du skal kigge på driftsomkostningerne. Det er dem, der er vigtigst.

For selvom en ny maskine koster et 6- eller 7-cifret beløb, er det de løbende, faste omkostninger, som i det lange løb har den største betydning for rentabiliteten. Og det er derfor, det giver så god mening at kigge på alle de små detaljer, som påvirker hverdagen.

Hvis du formår at justere parametre som løn-, kapacitets- og finansieringsomkostninger samt optimere udgifter til underleverandører, materialer og energi, kan du for alvor flytte på tallene. Og med den rigtige maskinpark tager du allerede de første skridt i forhold til eksempelvis energiforbruget, ligesom du får en stabilitet i driften, som bør kunne sikre dig mod kompensationsudgifter som følge af forsinkede leverancer til dine kunder.

accounting-coins-stack

Det rette valg handler om dig

Hvilken CNC-fræser eller -drejebænk er så den rigtige for dig, hvis du skal have den optimale produktion?

Det afhænger fuldstændig af, hvad maskinen skal kunne – og ikke kunne. I Duroc Machine Tool insisterer vi på at tale dine behov helt i bund. Vi tror i udpræget grad på the right fit; er du i markedet efter en fræser, er det måske den rette vej for dig at vælge fra DNM- eller NHP-serien, og måske er det den kraftfulde Mynx-serie, der kan gøre en forskel for din forretning. Handler det om drejebænke, kan du på samme måde vælge fra forskellige hylder – her er maskiner til langt de flestes behov.

Kig også på de enkelte maskiners bestykning, og overvej, hvilke krav du har til styringen. Det er detaljerne, der gør forskellen, så kig din kommende maskine efter i sømmene, kræv at få forklaret alle detaljer, og stil ligeledes krav til din samarbejdspartner.

single-neutral-actions-heart

Kan du så være sikker på øge produktiviteten med præcis 20 %, som vi skriver i overskriften?

Nej – det kan vi selvfølgelig ikke love dig. Men vi kan love dig, at hvis du gennemgår dit setup og kigger på de områder, vi har berørt i dette indlæg, vil du helt givet øge sandsynligheden for, at du kan få ekstra procenter ud af din produktion. Og vores erfaring er, at 20 % på ingen måder er et urealistisk mål.

Sådan øger du produktiviteten

Få vores tjekliste med 10 konkrete tips til, hvordan du kigger dit maskin-setup efter i sømmene og øger produktiviteten i dit maskinværksted. 

keyboard_arrow_up